Anlaşmaya vardılar İran,Rusya ve Türkiye

Son dakika dünya haberleri

Anlaşmaya vardılar İran,Rusya ve Türkiye
Anlaşmaya vardılar İran,Rusya ve Türkiye tuğba civik

İsviçre'de bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, anayasa komitesinin yeni yılın başında ilk oturumunu yapması için uzlaştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, anlaşmayı "Suriye anayasa komisyonu çalışmalarında önemli bir aşamaya geldik" sözleriyle değerlendirdi

Reuters'ın dünyaya duyurduğu son dakika haberine göre, BM Sözcüsü İran, Rusya ve Türkiye'nin Cenevre'deki zirvede Suriyekonusunda anlaştı
Üç ülke Suriye'de anayasa komisyonu için ortak deklarasyonu duyurdu. Buna göre, anayasa komitesi yeni yılın başında ilk oturumunu gerçekleştirecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif,Birleşmiş Milletler(BM) Cenevre ofisinde TSİ 13.20'de buluşmuştu.
BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı çerçevesinde siyasi geçiş sürecinde Suriye Anayasası'nın yeniden yazılması öngörülmüştü.

Ocak 2018'de Soçi'de yapılan Ulusal Diyalog Kongresi'nde BM, Türkiye, İran ve ev sahibi Rusya'nın temsilcileri ile Suriyeli taraflar, Anayasa Komitesi oluşturulması kararı almıştı.
150 kişiden oluşacak Anayasa Komitesinde rejim ve muhalifler 50'şer kişi belirlerken, De Mistura da son 50 kişiyi Suriyeli aydın ve sivil toplum temsilcileri arasından seçecekti. İlk 50'şer kişilik grup üzerinde nispeten kısa sürede uzlaşan taraflar, son grup konusunda rejimin uzlaşmaz tavrı nedeniyle anlaşmazlık yaşamıştı.

De Mistura, sene boyunca Cenevre'de garantör ülkeler, rejim ve muhalefet heyetleriyle toplantılar yaparken, Türk, Rus ve İranlı yetkililer, komiteyi oluşturacak isimler üzerinde anlaşmak için birçok kez bir araya gelmişti.

Türkiye, görüşmeler boyunca komitenin "dengeli ve muteber" nitelikte olması gerektiğini vurgulamıştı.
İstanbul'da 27 Ekim'de düzenlenen Suriye Zirvesi'nde Türkiye, Rusya, Almanya veFransa liderleri, komitenin 31 Aralık'a kadar kurulması konusunda mutabık kalmıştı. Bunun üzerine, yıl sonunda görevi devredecek de Mistura, çabalarını hızlandırmıştı.

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
2021 Survivor Ünlüler ve gönüllüler kadrosunda kimler var?
2021 Survivor Ünlüler ve gönüllüler kadrosunda kimler var?
Acun Ilıcalı’ya gönderme! ‘’ Benim şefim seninkinden daha iyi’’
Acun Ilıcalı’ya gönderme! ‘’ Benim şefim seninkinden daha iyi’’