Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiren Haber! Karar Meclisten Geçince Emekli Olacaklar!

Sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğum borçlanmasını bekleyen milyonlarca vatandaş var. Yasa Meclisten geçerse, kaç kişi erkenden emeklilik olacak? Engelli anneleri emekli olacak mı? Aylık bağlama kriterleri neler? En önemlisi bu karar kimleri etkileyecek?

Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiren Haber! Karar Meclisten Geçince Emekli Olacaklar!
Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiren Haber! Karar Meclisten Geçince Emekli Olacaklar! admin

Kimler Erken Emekli Olacak?

Bağ-Kur’lu, SSKSGK ve SSK’lı çalışan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenlemeler teker teker açıklandı. Sigortalılık öncesinde gerçekleştirilen emekli maaşı, erken emeklilik, emeklilik süresi, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanmaaskerlik borçlanması ve malulen emeklilik… Bu karar herkesi yakından ilgilendiriyor.

Sigortalılık öncesi gerçekleşen doğum borçlanmasını bekleyen, milyonlarca vatandaş var. Meclise sunulan bu karar; birçok parti tarafından destek alsa da, bazı partiler tarafından kabul edilmedi. Peki, yasa çıkarsa ya da onaylanırsa kimler erken emekli olacak, engelli annesi emekli olur mu?

Sigorta Öncesi Doğum Borçlanması

Sigorta başlangıç tarihinden önce doğum yapan kişilerin sayısı; yaklaşık olarak 500 bin kadar. Sigortalı olmadan önce, doğum yapan kadınlar ise; doğum borçlanma hakkı verilmesini talep ediyor. Doğum borçlanması hakkı sağlanırsa, devlet kasasına çok büyük miktarda para girebilir.

Kimler Erkenden Emekli Olacak?

1999 Yılından Önce Sigortalı Olanlar İçin Avantajlar

1999 yılından daha öncesinde sigortalı olanların avantajları arasında; erken emeklilik de yer alıyor. Avantajlarını sıralamak gerekirse;

  1. Erkenden emeklilik olmak için sağlanan koşullardan yararlanırlar
  2. Çalışmayı hiç bırakmamışsa, 3.600 gün prim ödemesi süresini tamamlamış sayılır.
  3. 3.600 gün prim süresini tamamlayan kişiler; erkenden emekli olurlar.
  4. 1999 yılından önce sigortalı olanların aldıkları maaş, 99 yılından sonra sigortalı olan kişilerden daha fazla olacaktır.

SSK, Emekli Sandığı Bağ-Kur: Müjde! Erken Emeklilik Şansı

SSK(4A), Emekli Sandığı (4C), BAĞ-KUR (4B) gruplarında yer alan vatandaşlar; prim günlerini tamamladıkları takdirde erkenden emekli olabiliyorlar. 1999 yılından önce emekli olan vatandaşlar, 15 yıllık sigorta süreçlerini tamamlamış olmalıdır. Bunun yanı sıra, iş yeri tarafından da onay verilmesi ile erken emekli olurlar. Bu şartları yerine getiren vatandaşlar, yaş uygulaması dışında tutularak direkt olarak emekli olmaktadır.

Ne Zaman Emekli Olacağım ? Emeklilik Zamanı Sorgulama

SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesine giriş yaparak; mevcut sigortalılık durumunuzu kontrol edebilirsiniz. Fakat ne zaman emekli olabilirim diyorsanız; bu verilerden yararlanarak hesaplama yapmanız gerekmektedir.

  1. SGK ne zaman emekli olabilirim uygulamasına giriş yaparak; emeklilik tarihi sorgulaması yapmanız için “e.sgk.gov.tr” adresine giriş yapın.
  2. Ardından e-SGK sayfasının “Vatandaş” bölümüne girin.
  3. Vatandaş bölümünde bulunan e-hizmetler arasından mevcut sigortalılık durumunuza göre 4A – 4B – 4C ne zaman emekli olabilirim sorgulamalarından size en uygun olanını seçerek sorgulama yapın.

Karşınıza çıkan ekranda ne zaman emekli olabileceğinizi görüntüleyebilirsiniz. Şayet kararname Meclisten geçerse, yaş sınırlandırması olmadan birçok kişi erkenden emekli olabilecektir.

Kaynak: Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiren Haber! Karar Meclisten Geçince Emekli Olacaklar!

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
2021 Survivor Ünlüler ve gönüllüler kadrosunda kimler var?
2021 Survivor Ünlüler ve gönüllüler kadrosunda kimler var?
Acun Ilıcalı’ya gönderme! ‘’ Benim şefim seninkinden daha iyi’’
Acun Ilıcalı’ya gönderme! ‘’ Benim şefim seninkinden daha iyi’’