Erken Emeklilik Bekleyenlere Güzel Haber! Erken Emeklilik İçin 3.5 Yıl Formülü

Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK gibi kurumlarda çalışanlar için müjde! 1 Ekim 2008 tarihinden sonra 1.261 gün hangi kurum – kuruluşa prim ödenmişse; vatandaş oradan emekli olabilecek.

Erken Emeklilik Bekleyenlere Güzel Haber! Erken Emeklilik İçin 3.5 Yıl Formülü
Erken Emeklilik Bekleyenlere Güzel Haber! Erken Emeklilik İçin 3.5 Yıl Formülü admin

Emeklilik hesabı yapılırken ödediğiniz primler, çalıştığınız günler oldukça önemli. Fakat yeni düzenleme ile artık çalıştığınız yerler de önem kazanmaya başladı. Yatırılan primlerin hangi kurumdan yatırıldığı da sizin emekli olma tarihiniz için oldukça önemli. 

SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında olan Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK kurumlarından birden fazlasında çalışan kişilerin seçim yaparken; devreye 1.261 gün yani 3.5 yıl giriyor.

Erken Emeklilik İçin 3.5 Yıl Nedir?

Çalışanların emeklilik hesabı yapılırken; verdikleri tüm hizmetler de hesaba katılıyor. Bunun da yapılabilmesi için, hizmet birleştirilmesi denilen yöntemin uygulanması gerekmekte. 2008 yılındaki reform ile tüm kurumlar; SSK, Emekli Sandığı, Banka Sandıkları, Bağ-Kur SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirildi.

Kurumlar arası çalışmalarda belirli yöntemler ile birleştirme sağlanıyor. Emekli olunacak kurum ise, buna göre belirleniyor. Bir çalışan hem Bağ-Kur, hem Emekli Sandığı hem de SSK’lı olarak çalışmaya devam edebilir. Bu çalışmaların tamamını prim günleri oluşturuyor. Birleştirilen çalışmalarda ise, doğum borçlanması ve askerlik borçlanması ile elde edilen tüm günler de ilave edilebiliyor.

1.261 Gün – 3.5 Yıl Kuralı İle Erken Emeklilik

Birden fazla kurumda aynı anda çalışan kişinin, hangi kurumdan nasıl emekli olacağı konusunda birçok soru yer alıyor. Bu noktada 2 farklı işlem yer alıyor. 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortası bulunan kişiler için son yedi yıldaki bin 261 gün olarak işletiliyor. Yani, siz son 1.261 gün (3,5 yıl) için hangi kuruma prim ödemişseniz; hizmetlerinizin birleşmesinin ardından o kurumdan otomatik olarak emekli oluyorsunuz.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar; hangi kuruma daha çok prim ödemişlerse, o kurumdan emekli oluyorlar. Fakat belirtilen tarihten yani 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalıların son 7 yıl içerisinde çalıştıkları iki kurumun çalışma süreleri eşitse; o zaman en son çalışılan kurum emeklilik konusunda geçerli oluyor. Vatandaşa maaş, bu kurumdan sağlanıyor.

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
2021 Survivor Ünlüler ve gönüllüler kadrosunda kimler var?
2021 Survivor Ünlüler ve gönüllüler kadrosunda kimler var?
Acun Ilıcalı’ya gönderme! ‘’ Benim şefim seninkinden daha iyi’’
Acun Ilıcalı’ya gönderme! ‘’ Benim şefim seninkinden daha iyi’’