Süleymancılar'dan kürdistan açılımı

Süleymancılar'dan kürdistan açılımı

Haberin ayrıntıları için

Gündem - 2019-10-06 14:10:30

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu’nun diyanet komisyonu üyesi 4 milletvekilinden oluşan bir heyet, Süleymancılar cemaatinin davetiyle İstanbul’a geldi.Molla İhsan Rekani’nin başkanlığını yaptığı milletvekillerinden oluşan heyette Weysi Said, Şeyh Zahir Geylani ve Faysal Abbas yer aldı.Süleymancılar cemaatinin Irak temsilcisi Mehmet Çalışlar’ın da yer aldığı heyetin ziyareti 5 gün sürecek.Ziyaret kapsamında IKB’den gelen milletvekilleri cemaatin İstanbul’daki eğitim kurumlarını gezdi. 

Süleymancılar cemaatinin İstanbul’da 700, Türkiye genelinde 3 bin ve dünyanın değişik ülkelerinde ise 200 yakın eğitim kurumunun olduğu söyleniyor.Cemaatin Irak temsilcisi olan Mehmet Çalışlar, 10 yılı aşkın süredir Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’nde görev yapıyor.
Süleymancılar cemaatinin Kerkük’te iki ve Erbil’de de iki olmak üzere toplam dört tane eğitim kurumu var.Söz konusu kurumlar 2014 yılında alınan resmi izinle açıldı. Kurumlarından mezun olan öğrencilere diploma da veriliyor.Cemaat, Kerkük ve Erbil dışında Duhok, Zaho, Süleymaniye ve Irak’ın diğer şehirlerinde de eğitim kurumları açmak için diplomasi yürütüyor. Mehmet Çalışlar, heyetin ziyareti ile ilgili bilgiler paylaştı.
Türkiye’deki eğitim kurumlarında dünyanın birçok ülkesinden gelen binlerce lise, üniversite, yüksek lisans, doktora ve hafızlık öğrencisi olduğunu aktaran Çalışlar, İstanbul’da 700’ün üzerinde yurt ve medreselerinin olduğunu söyledi.Çalışlar, “Bizler siyasetten uzak bir kurumuz. Çünkü siyaset dinin orijinalliğini bozuyor. Siyasiler kurumumuzu kendilerine malzeme yapamıyor. O yüzden de bizi sevmezler” dedi.
Irak Kürdistan Bölgesi’ni komşuluktan öte kardeş ve akraba olarak gördüklerini kaydeden Çalışlar, dünyanın değişik ülkelerinde inşa ettikleri eğitim müesseselerinin aynısını IKB’de de yapmak istediklerini ifade etti.IKB’nin büyük oranının Sünni olduğunu ve mezhep savaşının yaşanmadığını dile getiren Çalışlar, “Oranın insanları hoşgörülü. Mesela Kürdistan’ın Diyanet Bakanlığında Yezidi, Hristiyan ve Yahudi gibi tüm dinlerin temsilcileri var. Bu çok güzel bir şey. Herkesin temsilcisi var. Ama Türkiye’de diyanette böyle bir uygulama yok. Türkiye’de diyanet siyasilerin arka bahçesi gibidir ve siyasilerin kontrolündedir” diye konuştu.

Irak’ta altı yılda bitirilen hafızlık eğitimini altı ayda tamamladıklarını ve şu ana kadar onlarca öğrenciye hafızlık diploması verdiklerini anlatan Çalışlar, talepleri karşılamada güçlük çektiklerini belirtti.10 yıldan fazla süredir cemaatin Irak temsilciliği görevini yürüttüğünü aktaran Çalışlar, devamında şunları söyledi:Bizim Kerkük ve Erbil’de toplam dört tane eğitim kurumumuz var. 2014 yılından beri resmi faaliyet yürütüyoruz. Hem Kürdistan hem de Irak’ın diğer kentlerinde de kurumlar açmak istiyoruz.

IKB hükümetinin bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bu yüzden parlamentodan dört milletvekili arkadaşımızı kurumlarımızı ve eğitim sistemimizi görmeleri için İstanbul’a davet ettik. Eğitim sistemimizi yerinde görmelerini istedik.IKB Parlamentosu’nun diyanet komisyonu üyesi ve heyet başkanı Molla İhsan Rekani de 4 milletvekili arkadaşıyla cemaatin eğitim kurumlarını yerinde görmek için İstanbul’a geldiğini söyledi.Süleymancıların Nakşibendi Tarikatı’na bağlı ve ılımlı İslam’ı savunan bir kurum olarak bildiklerini ifade eden Rekani, “Bize anlatıldığına göre şiddetten uzak ve karşı bir kurumdur. Türkiye’de 3 bin ve dünyanın çeşitli ülkelerinde de 182’in üzerinde eğitim kurumlarının olduğu söyleniyor. Kurumlarında hem modern hem de dini eğitim veriliyor. 5 gündür İstanbul’dayız ve şu ana kadar onlarca kurum gezdik” ifadelerini kullandı.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER
Elektronik Sigara Fiyat